Kvalita stlačeného vzduchu

Stlačený vzduch je energie, která se vyrábí. Jako každý výrobek, tak i stlačený vzduch má svoje parametry, kterými se dá hodnotit jeho kvalita.

Některé spotřebiče na kvalitu vzduchu nehledí, některé však mají velmi vysoké nároky.

Kvalita vzduchu se v průmyslu hodnotí podle normy ISO 8573-1. Zjednodušeně se dá říci, že tato norma hodnotí obsah 3 položek, které vzduch znečisťují. V prvé řadě to jsou mechanické nečistoty, jako je nasávaný prach z ovzduší a často také např. koroze uvolňující se z potrubí. Druhý významný parametr je obsah vody ve vzduchu. Voda může způsobovat ve vzduchu korozi a např. při rychlém výfuku vzduchu i úlet kapiček nebo i jinovatku. Třetí důležitý parametr je obsah zbytkového oleje, který je důležitý např. v lakovnách, potravinářství nebo farmaceutice. U olejových kompresorů se mnohdy zařazuje před spotřebič filtr s aktivním uhlím, který absorbuje zbytkové olejové páry. Funkčnost filtrace je však dána pouze odhadem životnosti náplně a běžně se mění v předem stanovených pravidelných intervalech. Může se tak stát, že je měněna zbytečně s předstihem anebo naopak pozdě. Oba případy se tak mohou výrazně prodražit.

Výrobci strojů a technologií by měli stanovovat kvalitu vzduchu již při jejich dodávce. Také v případech náročných provozů by měla být kvalita vzduchu i jeho pravidelné kontroly řešeny v prevenci anebo i v rámci auditů a certifikátů. Toto se však dle našich zkušeností často neděje a provozovatelé si tak mnohdy způsobují zbytečné technologické problémy, které však mají poměrně jednoduché řešení.

Pro tyto případy provádíme jak komplexní kontrolu funkčnosti systému výroby vzduchu a jeho filtrace, tak i fyzické protokolární autorizované měření všech tří parametrů vzduchu z odebraných vzorků.

Toto měření zahrnuje vyhodnocení velikosti a množství pevných částic, čímž je překontrolována funkčnost filtrů, a při odběru vzorku u spotřebičů, zdali se vzduch druhotně neznečistí v potrubí. Měření stanoví reálný tlakový rosný bod vzorku vzduchu odebíraného z rozvodů a rosný bod při expanzi. Tyto údaje nám sdělí, zdali správně fungují vysoušeče vzduchu.

Obsah oleje je měřen u olejových kompresorů, čímž se zjistí, zdali kompresor funguje tak, jak má. U odběru vzorku vzduchu za filtrací s aktivním uhlím se zjistí, zdali funguje a není již vložka nasycena.